home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

Recept na tažený závin s jablky a řepou

Tipy

Tažený závin s jablky a řepou

Víc podzimně to snad ani nejde. Štrůdl s jablky je klasika a u nás doma stále kraluje. Když ale třetinu jablek nahradíte nastrouhanou syrovou červenou řepou, objevíte nový štrůdlový zážitek, který stojí za zkoušku už kvůli té nádherné barvě.

Těsto na závin:

400 g hladké mouky

1 celé vejce

1,5 dcl vody

1 čajová lžička octa

2 čajové lžičky másla

Vodu zahřejeme a rozpustíme v ní máslo. Když je máslo zcela rozpuštěné, přidáme ocet a jedno celé vejce a důkladně rozšleháme. Voda by neměla být příliš horká, aby se vejce nesrazilo. Celou směs vlijeme do mouky a vypracujeme hladké, pružné těsto. Ano, je to TO těsto, které můžete vyválet do průsvitné obrovské placky a závin je pak plný ovoce a ne mouky. Těsto nechte odpočinout 30 minut.

Tato dávka mi obvykle vyjde na tři klasické záviny na délku plechu.

Náplň:

9 jablek

2 červené řepy

200 g kokosového cukru

2 hrnky mandlí

1 hrnek rozinek

3 lžíce másla

skořice mletá, citrónová kůra

Jablka i řepu strouhám na hrubém struhadle. Nechte společně v misce 10 minut. Jablečná šťáva dokonale pojme zemitou chuť řepy. Důležité je opravdu dobře z nich vymačkat šťávu. Ideálně přes plátno. Někdo vyválené těsto posypává strouhankou, která přebytečnou šťávu vsákne, já šťávu raději vymačkám. Náplně dávám opravdu hodně, ale to je na každém a jeho chuti. Podle sladkosti jablek doslazuji kokosovým cukrem. Posypu skořicí a citrónovou kůrou, mandlemi a rozinkami a opatrně zavinu.

Pokud vysypete vál hladkou moukou, těsto se nelepí. Někdo používá utěrku nebo plenu na které těsto rozválí a zavinuje přes tkaninu. Je pravda, že pro méně zručné je to sázka na jistotu, jak závin při přendávání na plech neroztrhnout. Peču na pečícím papíře na 170 stupňů v elektrické troubě dokud těsto nezezlátne. To je asi tak za 30 minut.

Dobrou chuť a ať vám chutná!

Petra

Share Button

Další podobné příspěvky