home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

Recept od Petry: Španělský ptáček – retro klasika ve fitness úpravě

Tipy

Tenhle recept doporučuju vyzkoušet z mnoha důvodů. Pokud neradi připravujete hovězí, naučíte se, jak jednoduše docílit, aby bylo měkké a přitom plné chuti. Dámy a pánové, to vše za pouhých 22 minut tepelné úpravy! Triky našich babiček prostě fungují. Omáčka je navíc zahuštěná jen rozmixovanými ingrediencemi.  Takže bezlepkový pokrm. A poslední důvod, proč tuhle klasiku zkusit je, že tradiční chuť vás vrátí do dětství. Já sama mám španělského ptáčka spojeného s prázdninami u babičky.

Co budete potřebovat na 4 porce:

  • 450 g libového hovězího masa (nebo 4 plátky) – roštěná, zadní, krk…je to skoro jedno
  • hořčice plnotučná na potření 4 plátků
  • koření – Kmínová krkovička od Gurmeko (nebo smíchaná sůl, mletý pepř, kmín, nové koření)
  • vařené vajíčko, mrkev, kyselá okurka, jarní cibulka, plátek parmské šunky (místo slaniny)
  • 6 větších žampionů
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce kokosového oleje

Postup:

Plátky hovězího masa rozklepeme, posypeme směsí koření a potřeme hořčicí. Dobře se mi vaří s řadou Čistá linie od Gurmeko.cz Neobsahuje žádná barviva, konzervanty, glutamát, ani nesmyslné množství soli. Na hovězí maso ráda používám směs s názvem Kmínová krkovička z řady kořenících směsí Čistá linie. Na posypaný a potřený plátek poklaďte nádivku. U nás zůstáváme věrni tradici a dáváme vařené vajíčko, mrkev, kyselou okurku a místo slaniny srolovaný plátek parmské šunky. Chuť sušeného masa a sůl v šunce obsažená se krásně přenese do hovězího masa. Zarolujeme a zašpejlíme (případně použijeme silikonová škrtítka – občas je mívají v Tchibo). Ptáčky opečeme ze všech stran na rozpáleném kokosovém oleji, aby se svalovina zatáhla. Na výpeku opečeme i 4 pokrájené žampiony. Ptáčky, žampiony a jednu červenou cibuli dáme do misky z římského skla a zalijeme vodou tak, aby sahala minimálně do poloviny jejich výšky. Troubu vyhřejeme na maximum – režim pečení z obou stran. Výkon té naší je maximálně 250 stupňů. Mísu přiklopenou pokličkou vložte do vyhřáté trouby, pečte 20 minut a troubu vypněte. A to je ten největší trik, jak docílit toho, aby se maso téměř rozpadalo na vidličce a přesto zůstalo šťavnaté a chutné. Troubu v žádném případě neotvírejte. Maso se postupně bude dodělávat. Hotovo máte, až když je trouba studená. Ideální tedy je vše připravit den před podáváním. Nebo začít ráno. Troubu po 20ti minutách vypnout a jít třeba ven, na nákup, návštěvu…

Pak už je to otázka pěti minut. Ptáčky vyjmete z výpeku a šťávy. Vše, co zbylo v míse, rozmixujete do hladké omáčky – opravdu nemusíte zahušťovat. Stačí jen případně dosolit. Ale ani to občas není třeba.

Podávejte s kulatozrnnou rýží dušenou na másle a s opečenými žampióny.

Tip SexyMamas: Pokud nemáte čas připravovat ptáčky, můžete jen náš tip na 20ti minutové pečení využít při přípravě plátků nebo kostek hovězího se zeleninou. Stejným způsobem dělám Burguňské na víně s mrkví a celerem…, ale o tom zase někdy příště.

Dobrou chuť, Petra

Share Button

Další podobné příspěvky