home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

Recept: Univerzální těsto na klasické vánoční cukroví

Tipy

Tentokrát tu máme univerzální těsto na klasické vánoční cukroví, takže pokud jste s pečením ještě nezačaly, nezoufejte, ještě stále takto můžete stihnout několik druhů ;)

Ingredience:

440 g hladké mouky

220 g másla

190 g moučkového cukru

1 bal.vanilkový cukru

80 g vanilkového pudinku

4 ks žloutků

4 lžíce mléka

moučkový cukr na obalení

Rohlíčky

Všechny suroviny hnětacím mixérem nebo rukama zpracujeme do hladké hmoty, ze které tvarujeme malé rohlíčky. Ukládáme je na plech na pečící papír.

Pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 stupňů 15 minut. Upečené necháme vychladnout a obalíme v moučkovém cukru.

Linecké kytičky

Stejné těsto jako na rohlíčky stačí pouze vyválet na cca 4 mm silnou placku. Vykrajované cukroví se peče kratší dobu, než rohlíčky. Mělo by být zlaté a když pohnete kouskem cukroví na plechu (asi po 10 minutách), nemělo by se deformovat asi lepit k pečícímu papíru. Vychladlé poté slepujeme kvalitní rybízovou marmeládou, do které můžete zamíchat polévkovou lžíci rumu.

Skořicové sušenky

Když přidáte polévkovou lžíci skořice, dostane těsto jinou příchuť a snadným způsobem máte další druh cukroví. Postup je stejný, jako v případě lineckého. Pečeme cca 10 minut na 180 a kontrolujeme barvu.

Dalším způsobem, jak toto těsto pozměnit je přidání kokosu kakaa nebo ořechů. Výborné je i na výrobu košíčků, které můžete plnit krémem a ovocem nebo čokoládou.

Petra

Share Button

Další podobné příspěvky