home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

Recept: veganské curry z batátů a cizrny

Tipy

Veganské curry z batátů a cizrny je velmi jednoduché na přípravu a chutná fantasticky. Navíc je to veganské a lehké jídlo, které se na léto opravdu hodí. Peču ho v troubě, ale dá se také udělat v hluboké pánvi s víkem…

Co budete potřebovat:

2 velké batáty

2-3 větší mrkve

1/2 květáku

Plechovka cizrny

Kokosová smetana (třeba Alpro)

2 lžíce kurkumy

1-2 lžíce curry (já používám ostré)

2 stroužky česneku

sůl a pepř dle chuti

Chilli olej (nebo klasický olivový)

Batáty a mrkve oloupeme a pokrájíme na menší kousky (mrkve na kolečka a batáty dle velikosti). Květák nalámeme na menší kousky. Zapékací misku vymažeme olejem a pokládáme na dno nejdříve batáty, ty pak poprášíme kurkumou a curry, posolíme, opepříme a zakápneme smetanou (1/4). Další vrstvou budou mrkve a květák, ty můžeme okořenit stejně jako batáty. Pak na směs vysypeme plechovku slité cizrny, okořeníme stejně jako v předchozích vrstvách a zalijeme opět trochou smetany. Přihodíme přepůlené stroužky česneku. Na cizrnu naskládáme zbytek mrkve, květáku a batátů a opět okořeníme a zalijeme zbytkem smetany. Na závěr můžeme přidat ještě trochu chilli oleje, aby bylo jídlo ostřejší.

 

Pečeme na 190 – 200 stupňů v horkovzdušné troubě cca 40 minut do změknutí batátů. Zapékací mísa by měla být přikrytá víkem nebo alobalem, odkryté péct jen posledních 10 – 15 minut.

Pokud máte čas, vyměňte plechovku za vařenou cizrnu. Tu přes noc namočíte a ráno uvaříte (cca hodina vaření na mírném ohni). Můžete ji nechat i 1-2 dny naklíčit a tím ji vlastně oživíte (jen musíte vodu denně měnit). Dá se přidat také brokolice nebo květák na kousky. Podávat můžete jen tak nebo s rýží.

 

Dobrou chuť! ♥

Share Button

Další podobné příspěvky