home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

SexyMama Petra představuje: Jáhlový nákyp s ovocem

Tipy

Jáhly byly jídlem našich předků a v poslední době se těší stále větší oblibě. Jáhly jsou vlastně  vyloupaná semena prosa. V kuchyni nachází široké využití a jsou složkou různých tradičních pokrmů, například jáhelníku, sladké či slané jáhelné kaše. Jáhly jsou přirozeně bezlepkovou potravinou a jsou tedy vhodné i pro osoby trpící celiakií. Díky vysokému obsahu vlákniny mají jáhly nepříliš vysoký glykemický index. Mají vysokou výživovou hodnotu a působí příznivě na organismus, navíc  jsou lehce stravitelné a mají příjemnou chuť.

Co budeme potřebovat:

  • 1,5 litru mléka
  • 500 g jáhel
  • 1/2 kostky másla
  • 2-3 vejce
  • 6 lžic třtinového nebo normálního cukru
  • špetku soli
  • sezónní či kompotované ovoce (švestky, meruňky, jablka nebo hrušky)
  • možno přidat hrst hrozinek a ořechy dle chuti
  • tuk na vymaštění pekáčku

Postup:

Jáhly nejprve dvakrát spaříme vařící vodou, nasypeme do osoleného a mírně oslazeného mléka a za stálého míchání rozvaříme jáhly na kaši. Necháme vychladnout, občas zamícháme.

Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, trochu našleháme a vmícháme do studené jáhlové kaše. Z bílků ušleháme sníh a také opatrně zamícháme do kaše. Polovinu hmoty dáme do pekáčku vymazaného máslem, povrch uhladíme a poklademe ovocem. Postup opakujeme. Navrch můžeme nasypat rozinky a mandle nebo ořechy.

Pečeme při 180°C dozlatova

Tip SexyMamas: Jáhlový nákyp velmi dobře chutná s ovocem, které jsme před tím krátce nechali namočené v rumu nebo portském víně.

Petra

Share Button

Další podobné příspěvky