home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

Tip do kuchyně: stylové sklenice + recepty bez vaření z jahod

Tipy

Řetězec Penny Market nás oslovil, abychom zkusily nějak hezky využít multifunkční sklenice v naší domácnosti. Přijaly jsme výzvu a využití sklenic směřovaly do kuchyně, protože tam se podle nás hodí nejvíc. Ať už na přípravu pochoutek nebo na uchovávání potravin jako suché luštěniny, těstoviny nebo sypké směsi, vždy se s nimi v kuchyni nadělá hodně parády.

Z nabídky jsme si vybraly litrovou uzavíratelnou lahev, zdobenou sklenici se závitovým víčkem (0,7 l), uzavíratelnou sklenici s uchem (0,415 l) a praktickou dózu s těsným uzávěrem (0,35 l).

Tyto sklenice jsou vyrobeny v Itálii, mají stylový design a nabízí se hodně možností, jak s nimi naložit. Jak už jsem řekla, my je využijeme v kuchyni, protože láska prochází žaludkem, to ví přece každý. Připravily jsme si tedy 4 jednoduché recepty bez vaření na zdravé dobrůtky, které se hodí do sklenice a kterými oslníte nejen na zahradní party. Ve sklenici vypadá jídlo úžasně a můžete jej takto někomu dát i jako chutný dárek. A protože je právě teď všude v obchodech plno jahod a brzy budou i na zahradě, jsou naše recepty také plné jahod!

Jahody obsahují velké množství vitamínu C a také manganu, který je nezbytný pro pevnost vlasů a pokožky a jsou také zdrojem kyseliny ellagové, která hraje roli v prevenci nádorových chorob. Pyšní se také vysokým obsahem antioxidantů. Toto voňavé ovoce je tedy zdraví velmi prospěšné a jeho chuť je navíc bezkonkurenční.

Jahodové tiramisu

Toto je oblíbený dezert mého manžela a na internetu najdete mnoho variant. Protože ho má ráda i Viktorka, nepoužívám na namáčení piškotů kávu ani alkohol. Piškoty používám celozrnné nebo místo nich dám ovesné sušenky.

Ingredience na dvě sklenice:

Čerstvé jahody (200 g)

Kokosový cukr

Piškoty nebo sušenky

(borůvky na ozdobení)

Na krém:

200 g mascarpone

200 ml smetany ke šlehání

Kokosový cukr

Vanilkový extrakt

Nejdřív si připravíme krém. Smetanu vyšleháme do tuha a přimícháme do ní mascarpone, kokosový cukr dle chuti a cca lžičku vanilkového extraktu.

Jahody s cukrem dle chuti umixujeme v mixéru nebo je rozmačkáme vidličkou.

Do sklenice naskládáme suroviny v tomto pořadí: piškoty, jahodová hmota, krém. Sklenice nesmí být plná, protože by nešla zavřít a nevešlo by se do ní pak ovoce na ozdobu. Dáme alespoň na 3 hodiny do lednice, zdobíme ovocem až těsně před konzumací.

Jahodovo – mandlové smoothie

Receptů na jahodové smoothie najdete na internetu mraky, ale nemohla jsem si pomoct, do této sklenice prostě sedí.

Ingredience:

Čerstvé jahody (cca 150 g)

Mandlové mléko neslazené, množství dle požadované hustoty (můžete si vyrobit i domácí, recept od naší Petry najdete tady)

Mandlové plátky (50 g)

Vše rozmixujeme.

Pokud chcete sladkou chuť, přidejte zralý banán místo poloviny jahod nebo lžíci kokosového cukru.

Jahodový ice tea

V létě ráda dělám domácí ledový čaj ze zeleného nebo ovocného čaje. Na jahodový ice tea se hodí jako základ třeba zelený čaj s příchutí jahody a citronové trávy od Pickwick. Úplný ideál je samozřejmě čaj ze sušených listů nebo plodů jahodníku.

Ingredience:

Litr horké vody

2 sáčky čaje nebo množství čajové směsi na 1 l

Hrst zralých pevných jahod

Hrst zralých měkčích jahod

Uvaříme tedy litr čaje dle návodu a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme nadrobno nakrájené zralé a pevné jahody a z pěti zralých měkčích jahod vymačkáme šťávu přes jemné sítko do nálevky. Do lahve přelejeme vychladlý čaj, do něj dáme vymačkanou šťávu a pokrájené jahody. Láhev uzavřeme a dáme ochladit do lednice.

Můžeme osladit trochou třtinového cukru nebo dochutit pár kapkami citronové šťávy.

Čerstvý jahodový jam bez vaření

Do poslední sklenice si můžete udělat čerstvý „jam“ z jahod a chia semínek, který v uzavřené lahvi v lednici vydrží pár dní (ale věřte, že je tak dobrý a všestranný, že tam vydrží sotva pár hodin…). Krom sklenice potřebujete jen tyčový mixér a lžíci, žádné další nádobí ;)

Ingredience:

Čerstvé zralé jahody (400 g)

Chia semínka (5 vrchovatých lžic)

Třtinový cukr (dle chuti, ale je to přírodní konzervant, tak aspoň 3 lžíce)

 

Jahody zbavíme okvětních lístků, opláchneme a necháme okapat a pak je vložíme do sklenice a posypeme cukrem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Do rozmixovaných jahod pak zamícháme chia semínka, sklenici zavřeme a dáme do lednice. V lednici necháme alespoň 6 hodin a můžeme několikrát během chlazení promíchat. Chia semínka v kombinaci se šťávou z jahod pustí gel, který zajistí konzistenci jamu. Tento „jam“ pak nabízí široké využití. Je skvělý na palačinky, na pečivo, do pohárů nebo se dá mlsat jen tak. Můžete ho také při přípravě dochutit mátou nebo citronovou šťávou.

Pokud se vám tyto sklenice líbí, Penny je právě teď nabízí v klasické akci za nákupní body – za každých 200 Kč z nákupu dostanete 1 bod a po sesbírání potřebného množství bodů může být sklenice dle vlastního výběru vaše za 1 Kč. Akce trvá od 18.5. do 19.7. 2017. Za body můžete získat 5 druhů sklenic a případně můžete 2 druhy dokoupit.

Share Button

Další podobné příspěvky