SexyMama Petra představuje: Pražma s domácí rozmarýnovou bagetou | SEXYMAMAS home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

SexyMama Petra představuje: Pražma s domácí rozmarýnovou bagetou

Tipy

Pražma královská s domácí rozmarýnovou bagetou

 

Pražma neboli doráda je menší dravá mořská ryba, která váží obvykle od 350 g do 600g. Má bílé pevné maso, dobře se vykošťuje a není tučná. Tento typ ryby, jejíž maso má neutrální chuť se dá dochutit celou řadou koření. Občas ale i v kuchyni platí, že v jednoduchosti je krása. Použili jsme pouze hrubou mořskou sůl, kvalitní olivový olej, kopřivy a rozmarýn. Domácí pečivo je v tomto případě ideální přílohou.

 

Co budeme potřebovat:

Pražma královská – vzhledem k velikosti je ideální jedna pražma na osobu

kvalitní olivový olej

čerstvé kopřivy

čerstvý rozmarýn

hrubá mořská sůl

 

400 g polohrubé mouky

½ kostičky čerstvých kvasnic

250 ml vody

1 lžička cukru, 3 lžíce mléka

 

Do malé misky rozdrobte kvasnice, přidejte 3 lžíce vlažného mléka, 1 lžičku cukru a rozmíchejte. Přidejte asi 1 lžíci mouky, kvásek by měl mít konzistenci hladké kaše. Nechte na teplém místě. Během deseti minut by měla hmota minimálně ztrojnásobit svůj objem. Pokud se tak nestane, ani nepokračujte, protože pokud nenakvasil kvásek, nenakvasí ani těsto. V případě, že je kvásek aktivní, přelijte ho do misky s osolenou moukou, zalijte 1 hrnkem vlažné vody, ½ dcl olivového oleje a smíchejte v těsto. Těsto by mělo být vláčné, pokud se vám zdá tuhé, klidně přidejte ještě trochu vody.  Těsto opět dejte na teplé místo a nechte minimálně 1 hodinu kynout. Bagetky s rozmarýnem vytvoříte tak, že těsto rozdělíte na čtyři části, z každého prsty vytvoříte placku o výšce asi 2 cm, posypete hrubou mořskou solí, potřete olivovým olejem, posypete sušeným rozmarýnem a třikrát přehnete nebo pouze zarolujete. Bagetky narovnejte na pečící papír a pečte v troubě asi 35 min na 180 stupňů.

Ryby důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, osolíme hrubou mořskou solí. Nezapomeňte osolit i břišní dutinu. Do té vlažte snítku čerstvého rozmarýnu a tři lístky z kopřivy. Pokapejte olivovým olejem a položte na kopřivami vyložený plech. Grilujte v troubě spíše na vyšší výkon, kratší dobu, až bude kůže dorády zlatavá a bude mít drobné puchýřky. Oko ryby by mělo být bílé. Pokud si nejste jisti, zkuste na hřbetní části odloupnout nožem filet. Maso by nemělo zůstávat nalepené na kosti. Tato forma přípravy ryb se nejvíce podobá té přímořské. Věříme, že vám bude chutnat a že vám bude sympatická svou jednoduchostí a rychlostí přípravy.

1457621_10200804172578755_386377735_n

Tip SexyMamas: Mořské ryby obsahují  velké množství omega 3 – 6 – 9 mastných kyselin, které jsou prospěšné při vývoji centrální nervové soustavy v prenatálním věku. Pokud čekáte miminko, občas je určitě zařaďte do svého jídelníčku.

994654_10200804198379400_236741065_n

Share Button

Další podobné příspěvky