home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

RAWmantické vánoční cukroví

Tipy

S RAW recepty se v poslední době doslova roztrhl pytel…a to je dobře. Jsou zdravé, lehké, odnaučují nás jíst řepný cukr. My určitě neodsuzujeme k záhubě linecké, vanilkové rohlíčky a perníčky. Ty k českým Vánocům patří a patřit budou. Když mezi klasické stálice ale zamixujete barevné raw cukroví, nebudete litovat. Chutná výborně a hlavně je s ním mnohem méně práce, než s tím klasickým – pečeným.  Přináším vám  několik tipů a přeju všem krásné svátky ;-)

Pokud se do cukroví pustíte, věřte své chuti a nebojte se experimentovat. Dodržujte pravidlo, že nejprve smícháte tekuté, pak řídké a pak zahušťujete oříšky, kokosem….Proto nepíši u receptů gramáž. Návodem kolik čeho vám ale mohou být fotografie. Pokud je v receptu zmíněn kokosový olej, jde o 1 až 2 polévkové lžíce rozpuštěného kokosového oleje. Další tip na přípravu je, každé těsto nechat minimálně hodinu odpočívat v chladu. Právě kvůli kokosovému oleji, který ztuhne. Ale také např. vločky mají více času pojmout šťávy apod.

Kokosové kuličky

Strouhaný kokos, kokosovou smetanu, špetku himálajské soli, krém z kešu ořechů a agáve sirup a kokosový olej (stačí 2 polévkové lžíce)  smícháme v těsto, ze kterého uválíme kuličky. Pokud se hodně lepí, zpevňuji těsto kokosovou moukou. Obalit je můžete v kokosu.

 Tip pro nerawmantiky – přidejte panáka Malibu a budou mít výraznější chuť

DSC00793

Rybízové lasturky

Rozmixujte zlaté rozinky, rybíz, namočené arašídy, rýžový sirup, špetku soli a dvě lžíce kokosového oleje a kokosovou smetanu z jedné plechovky kokosového mléka. Hmotu vtlačujte do silikovoných formiček a tvarujte lasturky. Pokud neseženete rybíz (já ho teď v zimě dostala v Makru), můžete použít i jiné  červené ovoce, nebo těsto obarvit šťávou z červené řepy.

DSC00794

Roláda ze sušeného ovoce

Sušené švestky, sušené meruňky, sušené goji, pohankové vločky rozsekáme v mixéru na drobné kousky, slepíme je rýžovým sirupem. Můžeme udělat fialovou část ze švestek a oranžovou část z goji a meruněk. Na pečící papír rozložíme hmotu, na ní dáme druhou (jinak barevnou) část  podobně jako sushi zamotáme do rolády. Necháme ztuhnout a krájíme na plátky

DSC00796

Kakaové pralinky s arašídy

Datle, arašídy, lískové ořechy, arašídové máslo, kokosový olej a javorový sirup rozmixujeme v hladkou hmotu. Přidáme kakao. Pokud hmota lepí, ještě přidáme mleté oříšky. Pomocí tvořítek tvarujeme pralinky.

Opět tip pro nerawmantiky: Skvělé jsou po přidání trochy rumu. Na polevu můžete použít kokosový olej k kakaem.

DSC00797

Mátové košíčky

Suroviny rozdělte do dvou částí. Z avokáda, limetkové šťávy a listů máty umixujte hladký zelený krém, přidejte dvě lžíce kokosového oleje. Těsto na košíčky udělejte z rozmočených datlí, namletých vlašských ořechů, kokosového oleje a kakaa. Do silikonových formiček vytvořte košíček z ořechové hmoty (neměla by lepit). Do důlku dejte zelený mátový krém  a zalijte raw čokoládou. Nechte ztuhnout a vyklopte z formičky. Fantastické!

DSC00795

Dobrou chuť a krásné Vánoce Vám přeje Petra!

Share Button

Další podobné příspěvky