home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

Recept na Farmářské kuře se zelnou lepenicí a cibulovou omáčkou

Tipy

Víte jaký je rozdíl mezi farmářským kuřetem a kuřetem, které koupíte v běžné obchodní síti? Možná mnozí z vás jako první napadne, že rozdíl je v ceně. Jistě! Musí být, protože za vše kvalitní si musíme připlatit. Farmářské kuře je chováno dva až tři měsíce. Přišlo mi to málo, než jsem se dozvěděla, že kuře z běžných obchodů žije pouze dva týdny. Týdny! Co všechno muselo to dvoutýdenní kuře sezobat, aby vyrostlo do stejných rozměrů, jako dvouměsíční kuře? A my všechny ty anabolika pak sníme s ním. A co všechno muselo sezobat to dvouměsíční kuře? A jak dlouho se o něj starali? A jsme zpátky u ceny. Proto to farmářské stojí dvakrát tolik. A možná je ten rozdíl nepřiměřeně malý, protože péče o to vymazlené byla  víc než dvojnásobná.  Vzpomeňte si na tuto informaci, kdykoliv budete platit ve farmářském obchůdku a vydaných peněz nelitujte.

Farmářské kuře je totiž mnohem lahodnější a voňavější. Jak jednou poznáte rozdíl, do běžného obchodu půjdete koupit kuře jen v nouzi nejvyšší. Alespoň mě kuře z brněnské mikrofarmy (www.mikrofarma.cz) přesvědčilo hned při prvním ochutnání.

Dnešní recept  je přesně pro ty, kteří mají rádi venkovskou kuchyni ve zdravém podání, ale nechtějí u kuchyňské linky trávit hodiny.

Co budete potřebovat:

1 Farmářské kuře

3 větší cibule

7 brambor

máslo

300 g kysaného bílého zelí

sůl, kmín, bylinky

jablečný mošt 1 dcl

fíkové balzamiko (může být i jiné)

 

Na dno pekáče nebo zapékací mísy dejte 1 nakrájenou cibuli, na ní dejte na kostky nakrájené oloupané brambory, pokmínujte, na ně dejte bílé kysané zelí a rozčtvrcené farmářské kuře, které mírně osolte a posypte bylinkami . Já dávám svou „chatovou“ směs. Jelikož se mi v záhonku všechny bylinky rozrostly, nerozlišuji, co je která zač. Ostříhám, nasuším…je tam ale určitě máta, bazalka, tymián, mateřídouška, majoránka.  Na kuře dejte ještě trochu másla a pekáč nebo zapékací mísu dejte na 75 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Po 30 minutách obraťte kuřecí čtvrtky a přilijte 1 deci vody. Po upečení dejte kuře stranou. Brambory našťouchejte se zelím a cibulí – tím získáte skvělou a zdravou přílohu.

Pokud budete chtít přeci jen trochu víc vařit, můžete farmářské kuře se zelnou lepenicí vylepšit cibulovou omáčkou. Je velmi jednoduchá. Cibuli orestujte do zlatova na másle, podlijte ji jablečným moštem, mírně osolte a nechte změknout. Když bude jablečný mošt zcela redukován, přidejte 3 lžíce balzamika creme.  Já použila fíkové s chilli. Nechte spojit chutě asi 2 minuty  a poté rozmixujte. Stranou si můžete dát pár proužků cibule na ozdobu.

Myslete na své zdraví a při koupi masa přemýšlejte i nad jeho původem a kvalitou.

12092467_10204737806717150_1997190295_n

Petra

Share Button

Další podobné příspěvky