home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

Recept: Pikantní fazolový salát

Tipy

 

Nedávno jsem na trhu koupila obrovské hnědé fazole s cernou kresbou (Fazol šarlatový). Fazole doma používáme spíše ty sterilované. Důvod je jasný, úspora času. Ale sterilované fazole mají tu nevýhodu, že jejich chuť je ovlivněná nálevem. Někdy jsou příliš slané, jindy kyselé a také s konzistencí to je někdy horší a některé jsou příliš měkké. Vyplatí se trocha času navíc a fazole si uvařit doma. Večer namočte fazole do vody a ráno jsou připravené k vaření. Salát z nich je vydatným pikantním zpestřením podzimního jídelníčku.

Ingredience:

300 g velkých fazolí

2 šalotky

3 lžíce rajského protlaku

1 lžička sladké papriky

2 lži

ky medu

1/2 limety

2 polévkové lžíce kvalitního za studena lisovaného oleje (použila jsem lískooříškový)

špetka soli

špetka cayenského pepře, chilli nebo kapka tabasca

Fazole namočené přes noc uvaříme do měkka. Vodu scedíme a ještě teplé je smícháme s na drobno nakrájenou šalotkou, rajským protlakem, limetovou šťávou, medem, olejem a kořením. Osolíme dle chuti a necháme vychladnout. Občas fazolový salát zamícháme. Úplně nejlépe chutná následující den, kdy se všechny chutě spojí. Ale pokud budete míchat fazole ještě teplé, jejich marinování tím výrazně urychlíte.

fullsizerender-1

Petra

Share Button

Další podobné příspěvky