home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

Recept pro NĚJ a vaše DĚTI k Valentýnu!

Tipy

Přemýšlely jsme, jakými recepty bychom mohly potěšit rodinu na svátek svatého Valentýna. A protože je milujeme, daly jsme si trochu práce a připravily to, co by jim podle našich zkušeností mohlo udělat opravdovou radost. Kdo nemá doma vegetariána, určitě se může blýsknout naším receptem na skvělá pikantní žebra.

Dětem uděláte radost hlavně tím, když je mile překvapíte. Co takhle naservírovat obídek trochu jinak, osobitě a pobavit je i sebe? I jídlo jako fish and chips jde udělat zdravým způsobem. Navíc jen ze 4 ingrediencí.

Pečená žebra  javorovo-limetkovo-zázvorová

  • 1,5 kg vepřových žeber
  • 4 cm čerstvého zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • ½ limety
  • 3 polévkové lžíce javorového sirupu
  • směs pikantního koření bez glutamátu (červená paprika, drcený kmín, chilli, sušená cibule, sušený česnek, sůl – poměr soli k ostatnímu koření by neměl být vyšší, než 15%)

Postup:

Žebra omyjeme a okořeníme směsí koření. Vmasírujeme do nich polovinu množství čerstvého strouhaného zázvoru. Rozložíme na plech pokrytý pečícím papírem. Plech zabalíme do alobalu a dáme do vyhřáté trouby na 250 stupňů. Pečeme cca 40 minut. Pokud žebra nejsou moc masitá, stačí 30 minut. Poté sundáme alobal a žebra potřeme marinádou, kterou získáme rozmixováním limetové šťávy, javorového sirupu, směsi koření, chilli papričky  a zázvoru. Teplotu snížíme na 170 stupňů a pečeme cca 5 minut. Když je jedna strana žeber dostatečně opečená, obrátíme je, znovu potřeme a pečeme dalších 5 minut.

DSC01483

DSC01510

Domácí fish and chips z trouby v originálním balení

  • 300 g velkých brambor
  • lískooříškový olej (nebo jiný kvalitní, vhodný pro děti)
  • 100 g čerstvého lososa
  • 1 polévková lžíce másla
  • dárkové taštičky, fotky nebo obrázky, lepidlo, nůžky, barevné papíry

Postup:

Očistěte brambory a nakrájejte je na hranolky. Ty spařte horkou vodou a nechte je v ní asi 5 minut. Troubu si mezitím rozehřejte na 200 stupňů. Vodu slijte, hranolky osušte utěrkou a položte je na plech na pečící papír. Zakápněte lískooříškovým olejem a pořádně je promasírujte, aby byly od oleje ze všech stran pokud možno všechny. Stačí opravdu tak jedna čajová lžička. Vložte do trouby a pojďte připravit originální sáčky na servírování.

Dárkové taštičky v horní třetině ustřihněte a ozdobte oblíbenou fotkou vašeho dítěte nebo jeho oblíbeným pohádkovým hrdinou…fantazii se meze nekladou. Dovnitř taštičky vložte papírový ubrousek.

Na rozpuštěném másle opečte kousky lososa. Když jsou zlaté ze všech stran, dejte je na připravený ubrousek, aby si chvíli odpočinuly. Zpevní se a nerozpadnou se. Z kornoutu pak půjdou hezky vzít do ruky. Hranolky budou hotové za cca 25 minut od vložení do trouby. Nemusíte je ani solit. Vložte do kornoutu a můžete servírovat.

DSC01598

Hodně lásky a milých překvapení nejen 14.2.

přeje Petra!

Share Button

Další podobné příspěvky