home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

SexyMama Petra představuje: brusinkovo vanilkový raw dort

Tipy

Brusinkovo vanilkový raw dort s polevou z avokáda

 

Nepečený, bez mouky, bez vajec, bez másla, bez cukru a přeci je to dort. Raw dort. Syrová – živá strava je trendy. Ale my ji nezařazujeme z tohoto důvodu. Zařazujeme ji, protože je prostě dobrá a zdravá. A ruku na srdce, upekli a nazdobili byste dort za 15 minut? Rychlé recepty, ty my máme obzvlášť rády.  :)

 

Co budeme potřebovat:

Brusinkovo – pohankový korpus

100 g sušených brusinek (ty oslazené jablečnou šťávou jsou ideální)

100 g pohankových vloček

2 lžíce agáve sirupu (můžete použít i javorový, rýžový, ….)

1 lžička perníkového koření

 

Vanilkový krém

100 g kešu ořechů (přes noc namočených)

150 ml kokosového krému (to, co je v konzervě kokosového mléka hned pod víčkem)

2 lžíce agáve sirupu

½ vanilkového lusku

3 lžíce kokosového oleje

 

Avokádová poleva

1 zralé avokádo

2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

2 lžíce agáve sirupu

šťáva z půlky citronu

962991_10200570356853508_462427053_n

Den před přípravou dortu namočte kešu ořechy do vody. Pokud nemáte čas, zalijte je horkou vodou a běžte s dětmi na dvě hodiny ven, popř. dělejte dvě hodiny něco jiného. Začněte korpusem. V mixéru rozdrťte brusinky s pohankovými vločkami, sirupem, perníkovým kořením  a trochou vody. Mělo by vzniknout husté těsto. Ideální je na rozmixování food procesor, který brusinky rozseká. Těsto dejte do dortové formy (dávám do ní pečící papír) a pořádně upěchujte. Můžete dát také trochu na kraje formy.

Krém připravíte tak, že rozmixujete kešu ořechy s rozpuštěným kokosovým olejem  a kokosovým krémem. Skvěle se mi osvědčilo kokosové mléko v konzervě z Alberta. Je v něm více než 2/3 krému a kokosového mléka (vody) je jen trochu na dně. Pamatujte, že čím více tekutin, tím řidší krém. Pokud neseženete tak husté mléko, doporučuji do krému přidat chia semínka, alespoň 2 lžíce. Krém nebude tak hladký a krémový, ale semínka si s přebytečnou tekutinou poradí a nasají ji. Podle chuti doslaďte agáve sirupem a přimíchejte vnitřní dřeň vanilkového lusku. Krém přelijte na korpus a dejte do ledničky. Kokosový olej funguje podobně, jako ztužený tuk v nezdravé kuchyni. V chladu krém velmi rychle zpevní. A nyní už zbývá jen dozdobit. Já jsem použila avokádovou polevu. Rozmixujte zralé avokádo s rozpuštěným kokosovým olejem, smíchejte se šťávou z poloviny citronu nebo limety a oslaďte dle chuti agáve sirupem. Přelijte krém a dort dozdobte třeba rozsekanými brusinkami.

Dejte do lednice vychladnout. Chladnutí trvá poměrně krátce (pokud použijete správné ingredience).  Ten na obrázku jsme krájeli po hodině a půl a vidíte, že na fotkách už z talíře neutíkal. :)

Tip SexyMamas: Polevu můžete připravit i z jiného ovoce. Třeba z manga. Pokud přidáte citronovou šťávu, ovoce by si mělo vždy zachovat svou původní barvu.

10717936_10202612728631526_983553941_n

Petra

Share Button

Další podobné příspěvky