home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

SexyMama Petra představuje: Bulgur se sušeným ovocem a vlašskými ořechy

Tipy

Bulgur  není ani drahý, ani náročný na přípravu a co víc – není to ani „zrní bez chuti“, což jsou obvykle uváděné důvody, proč nejíst zdravě. Jde o celozrnnou pšenici, která má vysokou nutriční hodnotu, obsahuje bílkoviny, sacharidy, vlákninu, vitamíny (především vitamín A) a minerály (fosfor, železo, hořčík) a jen zanedbatelné množství tuku. Podporuje zdraví střev a působí blahodárně na nervovou soustavu.  
Bulgur se díky předvaření snadno a rychle tepelně upravuje. Protože absorbuje mnoho vody, je třeba jej vařit v poměru 1:3.  Bulgur můžete použít do nádivek, karbanátků, do masitých nebo zeleninových jídel nebo jako zavářku do polévky. Lze jej také užívat jako výživnější náhražku rýže, ostatně nejjednodušší přípravou je bulgur na způsob rizota. Je typickou součástí jídel středomořské a orientální kuchyně (např. kibbehy nebo pilafy). Vzhledem k vysokému podílu živin a nízkému obsahu tuku se bulgur hodí i pro přípravu dietních nebo vegetariánských pokrmů. Pro svou nenadýmavost a lehkou stravitelnost jej můžete podávat i dětem.

Co budeme potřebovat:

  • 200 g bulguru
  • 400 ml mléka nebo vody (s mlékem je bulgur jemnější)
  • 1 polévková lžíce másla
  • sušené meruňky, vlašské ořechy, rozinky
  • špetka soli
  • mletá skořice
  • 2 polévkové lžíce medu

Postup:

Bulgur, vlašské ořechy, rozinky a nakrájené sušené meruňky lehce orestujeme na másle a zalijeme mlékem nebo vodou. Necháme přijít k varu a vaříme pomalu asi 10 minut. Odstavíme a necháme bulgur absorbovat zbytek mléka nebo vody. Přidáme špetku soli, med, skořici. Sladký bulgur je skvělou snídaní kde studený skvěle zastoupí müsli v jogurtu. Čerstvě uvařený a horký je netradičním a  zdravým dezertem.

Tip SexyMamas: Bulgur můžete použít tam, kde byste použili rýži. A to platí o slané i sladké kuchyni.

1237053_10200530139408097_1731683622_n

Dobrou chuť!

Petra

Share Button

Další podobné příspěvky