home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

SexyMama Petra představuje: Chřestový tatarák s parmezánovými krachlemi

Tipy

Právě teď je období, kdy chřest zaplavuje česká tržiště a obchody. Tuto gurmánskou zeleninu lze připravit na mnoho způsobů. Je velmi lahodná i zdravá. Chřest se rozlišuje podle barvy na bílý, zelený a světle fialový. Při nákupu věnujte pozornost kvalitě a čerstvosti chřestu. Čerstvý chřest poznáte tak, že po lehkém naříznutí z něj teče tekutina a nelze ho ohnout. Stonky musí vypadat na první pohled čerstvě a mít jasnou svěží barvu. U bílého chřestu dejte pozor na důkladné oloupání slupky, ušetříte si zklamání z hořké chuti pokrmu.

Konzumace chřestu má pozitivní vliv na naše zdraví, protože  obsahuje  vitaminy A, B, C, E a  K, vápník, hořčík, plno vlákniny, železo a selen. V dnešním receptu na chřestový tatarák používáme dokonce chřest čerstvý a syrový, proto zůstávají všechny vitamíny a minerály zachovány. Věříme, že vám bude chutnat!

Co budeme potřebovat:

Chřestový tatarák

  • 4    bílé výhonky chřestu
  • ½    salátové okurky
  • 1      zralé avokádo
  • 1     cibule šalotka
  • 1     lžička francouzské hořčice (dijone)
  • ½    čajové lžičky bílého pepře
  • 1     lžíce olivového oleje
  •        sůl dle chuti
  • ½    limetky

Chřest oloupeme a společně se salátovou okurkou nasekáme na malé kousky. Přidáme avokádo a na jemno nakrájenou cibulku. Celou směs smícháme s hořčicí, bílým pepřem a olivovým olejem. Dochutíme šťávou z půlky limetky a osolíme dle chuti. Podáváme s opečeným toustem nebo parmezánovými krachlemi.

Parmezánové krachle

  • 1      balíček listového těsta
  • 6      lžic strouhaného parmezánu
  • 2       výhonky chřestu
  • 1      vejce

Listové těsto vyválíme na dva stejně velké obdélníky. Jednu placku posypeme strouhaným parmezánem a přikryjeme druhou plackou.  Dvouvrstvé těsto prosypané parmezánem nakrájíme na obdélníky přibližně stejné velikosti. Na každý obdélník  položíme plátek chřestového výhonku, trochu zatlačíme do těsta a potřeme vajíčkem. Pečeme v předehřáté troubě, dokud krachle nezezlátnou.

10607_4867771144252_1195128325_n

Petra

Share Button

Další podobné příspěvky