home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

SexyMama Petra představuje: Fenyklový salát s jablky Granny Smith a jalovcem

Tipy

Dnešním receptem vám představujeme „kulinářské okénko“ naší SexyMama Petry, která sice žádné odborné kulinářské vzdělání nemá, ale svoji kreativitu a fantazii zdárně uplatňuje právě mimo jiné i v kuchyni. Snaží se vařit chutně, zdravě, jednoduše, zajímavě a dokáže vymyslet dobroty i ze surovin, kterých se třeba ostatní bojí. A protože bychom vás o její dobroty nerady ochuzovaly, představí nám Petra každý týden jeden ze svých originálních receptů.

 

Fenyklový salát s jablky Granny Smith a jalovcem

Možná jste si v obchodech čerstvého řapíkatého fenyklu všimli, ale do vašeho nákupního košíku se mu dostat nepodařilo, protože jste jednoduše nevěděli, co s ním. Než vám představím dnešní jednoduchý  a zajímavý recept, který skvěle chutná a má spoustu pozitiv pro náš organismus, zkusím vás přesvědčit, proč by měl čerstvý fenykl najít cestu do vašich talířů a bříšek pravidelně.

Pokud jste SexyMama, která svou ratolest ještě kojí, jistě oceníte pozitivní účinek fenyklu na zažívání a fakt, že je výbornou prevencí proti nadýmání. Uvolňuje hladké svalstvo trávícího traktu a tím zlepšuje zažívání. Pomáhá také rozpouštět hleny, osvěžuje dech, zmírňuje menstruační bolesti a působí močopudně. Díky vysokému obsahu vitamínu C, aminokyselin a stopových prvků pomáhá posilovat imunitu. Má také velké množství železa a draslík.

Pokud jste SexyMama, která chce vypadat fit, tak vězte, že fenykl je skvělým antioxidantem, který na sebe navíc váže tuky. Obsahuje až 90 % vody, je tedy i velmi dietní.

Nasládlá aromatická chuť fenyklu je natolik specifická, že vaše chuťové pohárky zažijí naprosto nový zážitek.

Co budeme na salát potřebovat

ingredience2

  • 2 kusy čerstvého fenyklu
  • 4 ks zelených jablek Granny Smith
  • špetka soli
  • 3 polévkové lžíce olivového oleje
  • šťáva z jedné limetky (popř. z půlky citronu)
  • 3 lžíce třtinového cukru (pro milovníky invertního cukru lze použít jeden sáček vanilkového cukru – je to ještě chutnější, ale méně zdravé)
  • 10 – 15 kuliček jalovce.

 

Postup

Fenykl očistíme a nakrájíme na velmi tenké proužky. Ideální je použít krouhadlo s noži postavenými do V, kterému se v kulinářských kruzích přezdívá mandolína, ale dobře to jde zvládnout i keramickým nožem. Stejným způsobem nakrájíme i jablka překrojená na polovinu, zbavená jádřinců (ponecháme slupku).

Do malé misky vymačkáme šťávu z citrusu, smícháme s cukrem, špetkou soli, olivovým olejem a rozdrcenými kuličkami jalovce – zálivku nalijeme na nakrájený fenykl a jablka a lehce promícháme tak, aby se dostala pokud možno všude.

Necháme 20 minut odstát na chladném místě. Jablka a fenykl pustí do zálivky šťávu, proto můžeme před podáváním znovu lehce promíchat. Pokud jsou jablka příliš kyselá, můžeme přidat cukr, popř. přikrájet jedno sladší jablko jiného druhu – prostě doladit podle vlastní chuti.

 

Autor: Petra B.

 

 

 

Share Button

Další podobné příspěvky