SexyMama Petra představuje: Jáhlové lívance | SEXYMAMAS home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

SexyMama Petra představuje: Jáhlové lívance

Tipy

Jáhly byly dříve tak častou přílohou, jako je dnes rýže. Právě rýží byly vytlačeny. Pro své bohaté výživové hodnoty – obsahují minerální látky (draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek), vlákninu a vitamíny skupiny B se na naše talíře vrací především u vyznavačů racionální stravy. Dnes jsem si pro vás připravila sladký recept – jáhlové lívance.

Co budete potřebovat:

  • 1 l mléka
  • 1 hrnek jáhlů
  • 6 polévkových lžic fruktózy
  • 1 čerstvé droždí (40g)
  • 3 vejce
  • 1 a ⅓  hrnku bezlepkové mouky

Postup:

Nejprve připravíme jáhly. Je třeba je několikrát spařit vařící vodou. Zbavíte je nahořklé a trpké chuti a zkrátíte čas vaření. Takto spařené jáhly vařte v 0,5 l mléka, až vznikne kaše. Kaši vmíchejte do zbylého studeného mléka (2 lžíce si nechte stranou na kvásek).  Droždí vám vždy krásně vykyne, když ho smícháte v malém množství (2 lžíce) vlažného mléka, přidáte do něj lžičku cukru a lžíci mouky. Měla by vzniknout hladká kašička. Zaprašte trochou mouky a nechte kynout. Až minimálně 5x zvětší svůj objem, můžete si být jisti, že kvasnice fungují. Pokud nenabydou v této fázi, ani nepokračujte a běžte koupit nové, těsto by zcela jistě nekynulo. Do misky s mlékem a jáhlovou kaší přimíchejte 3celá vejce, cukr  a kvásek. Nechte minimálně 40 minut kynout. Lívance smažte s minimálním množstvím oleje, pokud použijete nepřilnavou pánev, úplně ho lze vynechat.

Tip SexyMamas: Toto těsto můžete také nalít na plech a péci.

10153958_10201803602323874_892253004331882941_n

Dobrou chuť vám přeje Petra!

Share Button

Další podobné příspěvky