home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

SexyMama Petra představuje: Krkonošská sakrajda

Tipy

Název tohoto receptu zní velmi lidově. Nelze se divit, protože je starý minimálně 100 let. Pochází z podkrkonoší  a pekl se nejen na Vánoce. Jde o perníkový závin, plněný sušeným ovocem a ořechy, který po upečení nakrájíte na plátky a máte trvanlivé sušenky k čaji, kávě nebo svačinku pro děti.

Ač málokdy v kuchyni používám polotovary, v případě tohoto receptu jsem pro časovou úsporu udělala výjimku. Protože perníkové těsto je nejlépe nechat alespoň dva týdny uležet, vyplatí se koupit hotové. Ozkoušela jsem perníkové těsto z obchodního řetězce Ikea a chutná skvěle, navíc stojí pár korun.  Pokud máte možnost, určitě ho kupte, i kdybyste měli péct až po Vánocích.  Pokud se rozhodnete pro vlastní výrobu těsta, můžete použít třeba náš recept z dýňových perníčků, který byl na SexyMamas publikován v říjnu.

Co budeme potřebovat:

  • 1 balení perníkového těsta
  • povidla
  • ořechy
  • sušené ovoce

Postup:

Perníkové těsto vyválíme, potřeme povidly, posypeme ořechy (nejlepší jsou vlašské nebo pecanové), sušenými meruňkami a švestkami, zavineme a necháme péci, až bude na povrchu perník křupavý. Návod na pečení je na obalu těsta, záleží které použijete. Pokud je těsto měkčí a hrozilo by, že závin ztratí svůj původní tvar a „rozjede se“ při pečení do šířky, doporučuji péci ho rovnou ve formě na srnčí hřbet, popřípadě ho v první fázi pečení (asi 15 min) péci zavinutý v pečícím papíru.

Po vychladnutí nakrájejte na plátky. Věřím, že si po ochutnání Krkonošské sakrajdy řeknete: sakra to je jednoduché a dobré, to upeču příště zas ;)

1477960_10201047975553677_1392876459_n

Dobrou chuť, Petra

Share Button

Další podobné příspěvky