home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

SexyMama Petra představuje: Lilkovo – bramborový nákyp

Tipy

Na dnešek jsem připravila recept, který je u nás doma velmi oblíbený. Je trochu inspirovaný řeckou musakou, ale některé ingredience se liší, proto spíše jako musaka vypadá, než chutná. :) Pokud vynecháte hovězí maso, věřím, že tímto receptem neurazíte žádného vegetariána.

 

 

  • 2 lilky
  • sůl
  • 1 cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 750 g mletého masa
  • 1 svazek sekané petr­želky
  • 800 g sterilovaných raj­čat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • pepř, muškátový oříšek, skořice
  • 450 g brambor
  • 50 g bezlepkové mou­ky
  • 50 g másla
  • 600 ml mléka
  • 4 lžíce strouhaného parmazánu

 

postup

Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky a osolíme. Dáme na 30 minut odležet. Nasekanou cibuli zpěníme na 2 lžících olivového oleje. Přidáme maso a opečeme je. Přimícháme petrželku, rajčata a protlak. Osolíme, opepříme, přidáme jednu čajovou lžičku skořice a špetku muškátového oříšku a dusíme 15 minut. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme a opečeme na 2 lžících olivového oleje. Troubu předehřejeme na 180°C. Bešamelovou omáčku připravujeme na závěr:  Ve studeném mléce rozmícháme mouku, přidáme máslo, muškátový oříšek a trochu soli. Dáme vychladnout. Do formy vkládáme plátky lilků, na ně masovou směs, na plátky nakrájené brambory, zalijeme bešamelem. To samé opakujeme, až je zapékací miska plná po okraj. Poslední vrstvou by měl být bešamel zasypaný parmazánem. Pečeme cca 50 minut.

Petra

Share Button

Další podobné příspěvky