SexyMama Petra představuje: Lilkovo – bramborový nákyp
Na dnešek jsem připravila recept, který je u nás doma velmi oblíbený. Je trochu inspirovaný řeckou musakou, ale některé ingredience se liší, proto spíše jako musaka vypadá, než chutná. :) Pokud vynecháte hovězí maso, věřím, že tímto receptem neurazíte žádného vegetariána.
- 2 lilky
- sůl
- 1 cibule
- 4 lžíce olivového oleje
- 750 g mletého masa
- 1 svazek sekané petrželky
- 800 g sterilovaných rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- pepř, muškátový oříšek, skořice
- 450 g brambor
- 50 g bezlepkové mouky
- 50 g másla
- 600 ml mléka
- 4 lžíce strouhaného parmazánu
Lilky očistíme, podélně nakrájíme na plátky a osolíme. Dáme na 30 minut odležet. Nasekanou cibuli zpěníme na 2 lžících olivového oleje. Přidáme maso a opečeme je. Přimícháme petrželku, rajčata a protlak. Osolíme, opepříme, přidáme jednu čajovou lžičku skořice a špetku muškátového oříšku a dusíme 15 minut. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Krátce je předvaříme v osolené vodě a vyjmeme. Lilky osušíme a opečeme na 2 lžících olivového oleje. Troubu předehřejeme na 180°C. Bešamelovou omáčku připravujeme na závěr: Ve studeném mléce rozmícháme mouku, přidáme máslo, muškátový oříšek a trochu soli. Dáme vychladnout. Do formy vkládáme plátky lilků, na ně masovou směs, na plátky nakrájené brambory, zalijeme bešamelem. To samé opakujeme, až je zapékací miska plná po okraj. Poslední vrstvou by měl být bešamel zasypaný parmazánem. Pečeme cca 50 minut.
Petra