home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

SexyMama Petra představuje: Špenátové palačinkové lasagne a Palačinkový dort s tvarohem

Tipy

Dnes vám přinášíme dva recepty, které mají jedno společné. Základem jsou celozrnné palačinky, které jsou na přípravu velmi snadné. Jejich neutrální chuť můžete směle doladit nutelou, domácí marmeládou, javorovým sirupem, ovocem, zmrzlinou, ale také sýrem, hořčicí, šunkou….Fantazii se meze nekladou a inspiraci najdete v každé creperii.  Dnes jsme se pustili ještě o malý krůček dál, připravili sladkou i slanou variantu a hotové palačinky jsme ještě nechali opalovat při 170˚ v troubě.

Co budete potřebovat na palačinkové těsto:

  • 0,3 l mléka, 0,3 l vody
  • 20 dkg celozrnné pšeničné mouky
  • 2 vejce

Nejprve vždy smíchejte vodu, mléko a mouku. Až když je těsto hladké, přimíchejte vajíčka. Zabráníte tím možnosti vzniku hrudkovitého těsta. Těsto nechte minimálně 10 minut odpočívat. Mouka nasákne a těsto ještě mírně zhoustne.  Palačinky připravte na nepřilnavé menší pánvi.

Špenátové palačinkové lasagne

  • 10 celozrnných palačinek
  • 250 g špenátu
  • 2 nízkotučné tvarohy
  • 15 g strouhaného sýru gouda
  • 6 plátků kuřecí šunky
  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Postup:

Pokud máte čerstvý špenát, pokrájejte jej na malé kousky a spařte vodou. Pokud máte špenát mražený, nechte ho nejprve rozmrznout a přebytečnou vodu slijte. Poté jej smíchejte s tvarohem, vejci, strouhaným sýrem a dochuťte drceným česnekem, solí a pepřem. Do nepřilnavé formy (ideální hlubší a úzká) pokládejte palačinky, aby bylo dno pokryté. Zalijte špenátovou hmotou a do hmoty zanořte 3 plátky šunky, poté navrstvěte opět palačinky, poté opět špenátovou hmotu a tak stále dokola, stejně jako když připravujete lasagne. Poslední vrstva by měla být ze špenátové hmoty. Pečte ve vyhřáté troubě na 170˚ asi 50 min. Povrch by měl být vypouklý a pružný.  Špenátové palačinkové lasagne chutnají teplé i studené.

 1620770_10201254092866481_1090329716_n

Palačinkový dort

  • 5 celozrnných palačinek
  • 1 vanilkový puding
  • 0,5 l mléka
  • 100 g Glukopur (hroznový cukr)
  • 3 javorového sirupu
  • 1 tvaroh
  • 3 vajíčka
  • citronová kůra
  • lesní ovoce, ořechy

Postup:

Dle návodu uvaříme vanilkový puding, než úplně vychladne, vmícháme do něj tvaroh, med, vajíčka a citronovou kůru. Do dortové formy (používám tu, která má nastavitelný průměr a jejíž velikost lze přizpůsobit) položte palačinku, zalijte ji tvarohovo-pudingovou hmotou, posypte ovocem a přikryjte palačinkou. Takto vrstvěte palačinky a hmotu několikrát na sebe. Poslední vrstva by měla být krémová.  Posypte ji opět ovocem  ořechy a dortovou formu vložte do vyhřáté trouby. Pečte při 170˚ asi  60 min. Povrch by měl být tmavě žlutý a může trochu popraskat. Při chladnutí se objem dortu trochu zmenší. Chuťově připomíná francouzský far. Je lehký a díky ingrediencím a použitému hroznovému cukru a javorového sirupu i lehce stravitelný.

 942482_10201254091546448_1764518415_n

Dobrou chuť vám přeje Petra!

Share Button

Další podobné příspěvky