home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

SexyMama Petra představuje: Steak z mladého býka s česnekovo-limetkovým olejem

Tipy

Steak z mladého býka s česnekovo-limetkovým olejem a pečenými zámeckými brambůrky

 

Na steaky je ideální maso z mladých býků nebo jalovic. Mělo by být správně odleželé, tedy tmavé skoro až dohněda, se světlými žilkami tuku; to se netýká masa baleného v ochranné atmosféře. Pokud máte pochybnosti o tom, že maso bude dostatečně měkké, osušte ho a naložte (i přes noc) do oleje. Před opékáním ho nechte okapat.

Co budeme potřebovat:

4 ks steaků z mladého býka a´ cca 220 g (plátky minimálně 2 cm silné)

0,5 kg zámeckým brambor nebo jiné drobné odrůdy

2 dcl olivového oleje

1 limeta

1 lžíce třtinového cukru

3 stroužky česneku

rozmarýn, mořská sůl, pepř

 

Steaky osušte, nejlépe pevnými papírovými kuchyňskými utěrkami. Pak maso potřete olivovým olejem a pravidelně a důkladně posypte solí a pepřem. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev. Vložte na ni steaky a opékejte tři minuty z každé strany, aby byly středně propečené (medium) až krvavé (platí pro plátky silné 2 cm), nebo tak dlouho, aby byly podle vašich představ. Sejměte je z pánve a dejte na pět minut odpočinout, aby se v nich šťáva rovnoměrně rozptýlila.

Brambory důkladně vydrhněte a následně osušte. Přendejte je na hlubší plech nebo zapékací mísu. Zakapejte olivovým olejem, osolte hrubou mořskou solí a se dvěmi větvičkami čerstvého rozmarýnu nechte péct, až budou uvnitř měkké a slupku budou mít zlatavou a křupavou.

Marinádu z olivového oleje připravte klidně den předem, aby se rozvinula chuť všech ingrediencí. 1,5 dcl olivového oleje smíchejte se šťávou z jedné limety, lehce osolte, přidejte lžičku třtinového cukru, čerstvý mletý pepř dle chuti, tři nakrájené stroužky česneku a jednu nasekanou větvičku rozmarýnu.

Před podáváním steak rozkrájejte na asi 1 cm široké pruhy a zalijte olejovou marinádou. Pokud necháte steak správně odležet, zůstane i po nakrájení šťáva uvnitř a marináda celkovou chuť pokrmu doladí.

Tip SexyMamas: Malé odrůdy brambor se právě v tomto období dají sehnat téměř na každém pěstitelském trhu. Pokud ale nemáte možnost je navštívit a zámecké brambory nejsou v nabídce vašich obchodů, jde stejným způsobem připravit jakákoliv odrůda brambor vhodná na pečení nakrájená na silnější plátky.

Share Button

Další podobné příspěvky