home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

SexyMama Petra představuje: Tomatová polévka s quinoou

Tipy

Quinoa je jednou z nejstarších obilnin pocházející z Jižní Ameriky, kde byla pěstována a vysoce ceněna starými Inky. Quinoa je cenným zdrojem hořčíku, železa, fosforu, vitaminu B a E. Většině lidí zní jméno této zázračné obiloviny hodně exoticky a mají pocit, že musí být těžké ji sehnat. Ale nenechte se mýlit, quinoa je poměrně běžně k dostání v prodejnách zdravé výživy, nebo v drogeriích DM. Někdy ji objevíte pod jménem Merlík čilský. Hodí se výborně jako náhrada těstovin nebo rýže, do salátů nebo k odlehčení pokrmů z mletého masa. Dnes si s ní vylepšíme klasickou tomatovou polévku.

 1378374_10200605308047266_1466863956_n

Co budeme potřebovat:

  • plechovka drcených rajčat
  • 3 zralá rajčata
  • 100 g Quinoi
  • 1 malá červená cibule
  • 2-3 stroužky česneku
  • 1 ½  l zeleninového vývaru (můžete použít zeleninový bujón)
  • 1-2 lžičky třtinového cukru
  • 5 lístků bazalky
  • sůl, pepř, parmazán

Postup:

Cibuli nakrájíme na kostičky a asi 3 minuty osmažíme na olivovém oleji, přidáme česnek nakrájený na plátky a ještě chvilku osmažíme. Přidáme konzervu drcených rajčat a čerstvá pokrájená rajčata (můžete nakrojená spařit vodou a sloupnout je) a a asi 5 minut povaříme, potom rajčata rozmixujeme na pyré pomocí ponorného mixéru, přilijeme asi jeden a půl litru zeleninového vývaru,  přisypeme quinou a 10 min znova zvolna povaříme. Podle chuti osolíme, opepříme a osladíme. Na závěr před servírováním posypeme sekanou bazalkou, popř. přidáme do každé porce půl čajové lžičky bazalkového pesta.

Tip SexyMamas: Pokud byste používali quinoiu jako přílohu, při přípravě dodržujte pravidlo podílu 1:2, tedy jeden díl quini na dva díly vody. Obilovinu není potřeba dopředu propírat, ani namáčet a vaření zabere do 15 minut.

Dobrou chuť přeje Petra!

Share Button

Další podobné příspěvky