home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

SexyMama Petra představuje: Tříchodové dýňové menu

Tipy

Dýňová polévka ze silného kuřecího vývaru

 

500 g dýně

2 kuřecí stehna  nebo jeden kuřecí skelet

1 cibule

1 mrkev

1 kořenová petržel

sůl, pepř, nové koření, bobkový list

dýňový olej

sekaná dýňová semínka

 

Kuřecí maso (nebo skelet), kořenovou petržel, cibuli, bobkový list a nové koření  pomalu vařte v asi 3 l vody. Když je vývar hotov, vyndejte všechny ingredience a vhoďte na kostky nakrájenou dýni  a na kolečka pokrájenou mrkev. Vařte až dýně a mrkev změkne. Vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Většinou je polévka tak hustá, že nemusíte zahušťovat.  Osolte a opepřete dle chuti

Servírujte s nasekanými dýňovými semínky a dýňovým olejem.

Tip SexyMamas: Před přidáním soli a pepře odeberte porci pro děti. Věříme, že nasládlá chuť polévky bude chutnat i jim.

 

521741_10200756563628561_396471564_n

 

Kuře na mateřídoušce s dýňovými noky

 

4 kuřecí stehna

100 g máslo

sůl

mateřídouška (popř. čerstvá majoránka nebo tymián)

 

300 g vařené dýně

200 g hrubé mouky

100 g krupice

2 vejce

1 lžička kypřícího prášku bez fosfátu (vinný kámen)

sůl

 

Kuřecí  stehna omyjeme, osolíme podlité vodou necháme péci na 140 stupňů cca 45 min. Nasekanou mateřídoušku přidáme do rozpuštěného másla a těsně před dopečením jím potřeme kuřecí stehna.

Vařenou dýni rozdrtíme na pyré a vymačkáme z něj všechnu přebytečnou tekutinu. V hluboké misce smícháme dýňové pyré s moukou, krupicí, vejci a kypřícím práškem. Těsto by mělo mít konzistenci hustšího lívancového těsta. Těsto nechte minimálně dvě hodiny odpočívat v chladu. Je to hlavně proto, aby měla krupice a hrubá mouka šanci nasáknout. Ideální je těsto připravit den předem. Pokud  tento krok uspěcháte, mohlo by se stát, že noky budou tuhé. A jak víme z filmu Pelíšky, správný nok je uvnitř kyprý a vláčný a na svém povrchu kluzký. Noky tvarujte lžící a vhazujte je do vroucí osolené vody. Když vyplavou, nechte je vařit ještě 2 minuty a přendejte do misky s máslem.

 

Tip SexyMamas: Noky skvěle chutnají i samotné. Můžete je servírovat na italský způsob například se sušenými rajčaty, parmskou šunkou nebo třeba se špenátovou omáčkou.

1381731_10200756565788615_544892609_n

Medové dýňové perníčky

 

150 g vařené dýně

100 g medu

1 vejce

100 g másla

120 g fruktózy

400 g špaldové mouky

1 lžička jedlé sody

perníkové koření

citronová šťáva 1 čajová lžička

tuzemský rum

 

 

Vařenou dýni  osušte a rozmačkejte na pyré. Přidejte vejce, med a fruktózu a míchejte v hladkou hmotu. Přidejte špaldovou mouku smíchanou s jedlou sodou a perníkovým kořením. Změklé máslo zapracujte do perníkového těsta. Pokud se bude lepit, přidejte mouku. Lepivost těsta záleží na konzistenci medu.

Těsto nechte uležet do druhého dne na chladném místě.  Vyválejte plát těsta na tloušťku asi 0,5 mm a vykrajujte tvary. Pečte zhruba 12 min na 170 stupňů nebo dokud perníčky nebudou na povrchu zlaté.

Hotové perníčky potírejte polevou smíchanou z 20 g fruktózy, 2 lžic tuzemského rumu a citrónové šťávy

Tip SexyMamas: Tento recept díky absenci sacharózy patří mezi zdravější varianty mlsání. Rum perníčky nakonzervuje a vydrží déle vláčné. Určitě doporučujeme i jako vánoční recept.

1426478_10200756567428656_2085140455_n

Petra

1239720_10200756570188725_768647513_n

Share Button

Další podobné příspěvky