home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

SexyMama Petra představuje: Valentýnské menu

Tipy

Dnes jsem se zaměřila na afrodiziakální kuchyni, kterou se můžete blýsknout nejen na Valentýna. Afrodiziakum je pokrm povzbuzující sexuální apetit a tento termín vznikl ve starém Řecku ze jména bohyně lásky Afrodité. Řadí se mezi ně některé druhy koření – například skořice, hřebíček, mandragora, zázvor, šafrán…; některé druhy ovoce, zeleniny a především mořské plody. Ty jsem zvolila i pro dnešní Valentýnské menu. Menu je lehké, jednotlivé chutě ladí. Pokud očekáváte romantickou odezvu, dodržujte  pravidlo, že méně je někdy více a servírujte degustační porce… Pokud se přecpete, ani afrodisiaka vám nepomohou ;)

 

Středomořská polévka s koňakem a šafránovou majonézou

500 g mořských plodů a ryb (například 1 filet lososa, 4 kalamáry, 3 mušle svatého Jakuba)

2 cibule

3 rajčata

1 mrkev

2 stroužky česneku

1 dcl pomerančové šťávy

3 lžíce rajského protlaku

100 ml smetany

2 cl dobrého koňaku

šarfánová majonéza (viz recept níže)

bílá bageta

strouhaný sýr

sůl, pepř, provencálské byliny

2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla

 

V hrnci rozehřejeme máslo a olivový olej, orestujeme na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Přidáme mořské plody a rybí maso, na hrubo nastrouhanou mrkev, 3 oloupaná rajčata (v zimě raději použijte konzervovaná, jsou sladší). Zalijeme dvěma litry studené vody a pomalu přivedeme k varu. Vaříme zvolna asi 40 minut. Poté rozmixujeme i s plody moře do hladka, přidáme pomerančovou šťávu, rajský protlak a smetanu a znovu lehce provaříme.

Tousty opečeme v troubě (na sucho). Sýr nastrouháme. Polévka se servíruje tak, že nejprve potřete toust česnekem, poté šafránovou majonézou, posypete ho sýrem a ponoříte do polévky.

 

1927215_10201361799359076_2015468678_n

 

Mušle svatého Jakuba na petrželovém oleji s domácí šafránovou majonézou

Mušle svatého Jakuba mají velmi jemnou chuť, která téměř není cítit rybinou. Proto je mají rádi i ti, co nejedí ryby. Mušle podporují libido a navíc jsou dobře stravitelné. Vždy dejte pozor na jejich čerstvost. Já sehnala pouze mražené, ale na chuti jim to vůbec neubralo.

6 ks mušlí svatého Jakuba

1 svazek kadeřavé petržele

0,5 dcl olivového oleje

1 stroužek česneku

0,3 l bílého vína

cca 0,25 g šafránu

250 g majonézy

vinný ocet

cukr, chilli, sůl, pepř

 

Nejprve si připravte šafránovou majonézu, která se podává chlazená. Příprava je poměrně jednoduchá – víno se šafránem vaříme tak dlouho, dokud se obsah nezredukuje asi na třetinu. Po vychladnutí přidáme majonézu, kapku octa, cukr, trochu soli, podle chuti chilli a pepře, důkladně promícháme a můžeme podávat.

Mušle sv. Jakuba naložte minimálně na 4 hodiny do olivového oleje, spolu s na hrubo nakrájeným česnekem a svazkem kadeřavé petrželky. Ogrilujte na kontaktním grilu nebo v troubě.

Podávejte s opečeným toustem, hrubou mořskou solí a s vychlazenou domácí šafránovou majonézou.

1922564_10201361799399077_1225758735_n

 

 

Handmade hořká čokoláda s tím, co máte nejradši

A jsme u dezertu. Ano i některé sladkosti patří mezi afrodiziaka. Je to například hořká čokoláda, která má mimo jiné i silné antioxidační účinky. Na přípravu domácí čokolády kupujte jen tu nejkvalitnější… Je přeci pro vás a pro ty, co máte nejradši.

 

Potřebovat budete: 2 tabulky kvalitní hořké čokolády, sušené ovoce, mořská sůl, ořechy, rozdrcené mátové bonbony… Fantazii se meze nekladou!

Tabulky čokolády rozlámejte na menší kusy a rozpusťte ve vodní lázni. Nalijte ji do formiček, silikonové formy na čokoládu nebo na pečící papír, posypte oblíbenou ingrediencí… I zde platí, že méně je více ;) Nechte ztuhnout.

 

1620108_10201361799479079_897055472_n

 

Užijte si svátek svatého Valentýna a ať kolem sebe cítíte nejen vůni dobrého jídla, ale hlavně lásku!!!

 

Petra

 

Share Button

Další podobné příspěvky