home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

Snídaně „na vidličku“ podle Petry

Tipy

Prázdniny sice skončily, ale léto to ještě nevzdalo a vypadá to, že nás čeká sluncem zalitý víkend. Bylo by škoda trávit ho doma. Dobře se nasnídejte a vyrazte někam do přírody.  Dnešní snídaňový recept máte hotový za chvíli. Věříme, že si stejně jako my občas rádi dopřejete snídani „na vidličku“  vonící čerstvými vajíčky. Dnes pro vás máme rakouskou sladkou klasiku a jednoduchou omeletu na italský způsob jako slanou variantu.

 

Císařský trhanec s borůvkami

 

250 g polohrubé mouky

1 lžička soli

4 vejce, žloutek a bílek zvlášť

500 ml mléka

100 g másla

rozinky dobře nabobtnalé v rumu

máslo na opečení

moučkový cukr na poprášení

borůvky, med, skořice

 

Mouku smíchejte se solí. V hrnečku prokvedlejte mléko se žloutky a směs za stálého míchání metličkou vmíchejte do mouky. Mezitím ušlehejte z bílků pevný sníh a pak ho zlehka smíchejte s těstem. Na velké pánvi (ke které máte poklici) zvolna rozehřejte kousek másla. Vlijte polovinu těsta a na něj nasypte rumem nasáklé rozinky. Přiklopte, počkejte, až bude spodní strana opečená, a pak pomocí vařečky nebo dvou vidliček roztrhejte tlustý lívanec na velké kusy. V tu chvíli přidejte do pánve trochu másla, a trhanec opečte i z druhé strany.

Hotový trhanec přesuňte do nahřáté mísy, přikryjte a stejným způsobem opečte i druhou polovinu těsta.
Podávejte poprášené moučkovým cukrem a zalité borůvkami rozehřátými s medem a skořicí.

 540105_10200452475146539_1495183503_n

 

Sýrovo-bazalková omeleta

 

4 vejce

200 g sýru  – vhodná je Gouda nebo tučnější Eidam

2 lžičky bazalkového pesta

100 g mouky Jezerka

1 dcl mléka

olivový olej

sůl, pepř

 

Mouku smícháme s mlékem, až poté přimícháme vajíčka. Přidáme bazalkové pesto, strouhaný sýr a špetku soli. Soli raději méně, vajíčka je velmi jednoduché přesolit. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej (asi 2 lžíce) a omeletu opečte  z obou stran. Opepřete, nakrájejte na menší kousky a podávejte na opečeném chlebu nebo bagetce ozdobené čerstvou zeleninou.

Tip SexyMamas: Chcete-li si dopřát lehčí snídani, odeberte žloutky a pokrmy připravte pouze z bílků. Pokud použijete mouku Jezerka, máte navíc chutnou bezlepkovou variantu.

1236151_10200452472826481_1376749107_n

Petra

 

 

Share Button

Další podobné příspěvky