home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

Topinky a toasty na různé způsoby

Tipy

Topinky a opečené toasty jsou rychlá mňamka a neznám snad nikoho, kdo je neměl rád. Když ještě zvolíte správný chléb a kvalitní ingredience, mohou být i zdravou snídaní nebo večeří. K dostání je spousta druhů chleba, dávno už neplatí, že topinka je kus pšeničného krajíce nasáklého olejem a potřeného česnekem (i když – i to má samozřejmě něco do sebe).

A protože tady kousek od nás máme roztockou pekárnu, kde dělají krom klasického chleba i různé zdravé varianty bochníků a dokonce vyrábí i svůj výborný toastový chléb, a to tmavý i světlý, jsou u nás toasty a topinky i několikrát do týdne.

Toužila jsem po pořádném topinkovači, a tak jsem se rozhodla vyzkoušet topinkovač CLARITY od Russell Hobbs. Líbí se mi, že má prostor i na dlouhé krajíce, a že do něj člověk během topinkování vidí a může tak chléb vytáhnout v ten pravý čas. Navíc vypadá fakt stylově a do mojí kuchyně se prostě hodí. :) Super je i funkce odmrazování pečiva. Další věc, která je velkým plusem je to, že se topinkovač dobře čistí. Má výsuvnou přihrádku na drobky a skleněná část se dá vyndat. Takže tolik o mém superstroji, a teď se vrhneme na recepty!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vegetariánská topinka – avokádo/vajíčko

Toto je náš oblíbenec, tedy nás, rodičů. Dětem se nelíbí. :) Oba milujeme avokádo a domácí vajíčka. Nejlépe nám chutná na opečeném pšeničnožitném chlebu nebo na tmavém chlebu s dýňovými semínky.

Chleba opečeme dozlatova, na olivovém oleji nebo másle usmažíme volské oko (odvážnější mohou zkusit vejce Benedikt) a nakrájíme na tenší plátky zralé avokádo. Opečený chléb můžeme lehce potřít máslem nebo pokapat kvalitním olivovým olejem. Pak ho obložíme plátky avokáda a nahoru dáme volské oko „na hniličku“. Naší vychytávkou je okořenit výsledek lupínky uzeného chilli („Smoked Chilli“, seženete v dávkovacím mlýnku třeba v Marks&Spencer, nebo v hypermarketech od Jamieho Oliviera). Doporučuji i lehce posolit a opepřit. Výborně se k tomu hodí rajčata a pokud si to můžete dovolit (z hlediska dechu), ozdobte i jarní cibulkou.

Dalším vege tipem může být Caprese toast potřený pestem, obložený mozzarellou a rajčaty a pokapaný balsamikem.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Masožrout – uzený sýr/opečená šunka na jarní cibulce

Toto je Olíkova oblíbená topinka. Dělám mu ji z opečeného roztockého nebo cvrčovického chleba.

Hned jak topinku vyndám z topinkovače, položím na ni plátek uzeného sýra, aby se trochu roztopil. Na pánvi pak na troše oleje nebo másla osmahnu jarní cibulku spolu s kvalitní šunkou a směsí obložím chléb. Nejlepší je jíst topinku ještě teplou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gurmánský sýrový toast – niva/ořechy s medem nebo brusinky

Pokud máte rádi výrazné chutě, tento jednoduchý toast by vám mohl chutnat. Dělám ho tak, že opeču tmavý toastový chléb, dám na něj silnější vrstvu Nivy nebo jiného podobného sýru a vložím na chvíli zapéct do trouby. Do rozpečeného sýru dám vlašské ořechy a lehce vše pokapu medem. Delikatesa! Místo ořechů a medu je možné použít brusinky a místo Nivy třeba mladá kozí gouda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na sladko – kokosová pomazánka s kešu

Na sladký toast používám klasický bílý toastový chléb, který opeču dozlatova. Pomazánka je z kokosového mléka, kešu ořechů, datlového sirupu, kokosového oleje (může být i slunečnicový) a z hořkého kakaa. Nejvhodnější je kokosové mléko v plechovce z Albertu, které obsahuje silnou vrstvu husté smetanové části. U jiných jsem toto neviděla. Do mixéru tedy dám:

3 vrchovaté lžíce kokosové smetany

hrst natural kešu ořechů

2 lžíce kaka

datlový sirup podle chuti (je dost sladký)

2 lžíce oleje

Pokud se vám zdá směs řídká, přidejte kešu a kakao.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na opečeném chlebu je výborná i jakákoliv klasická pomazánka. Třeba česneková nebo vajíčková.

Náš tip:

Rychlá zdravá vajíčková pomazánka

1 vanička Lučiny

4-5 vajec na tvrdo – nastrouhat nahrubo nebo nakrájet nadrobno

½ střední cibule – nastrouhat

2 lžíce tučného bílého jogurtu

1 lžička plnotučné hořčice

sůl a pepř

Vše jemně promícháme a necháme v chladu prolnout chutě. Nakonec ozdobíme fialovou šalotkou nebo pažitkou.

Máte taky nějaký tip na dobré topinky? Pokud ano, podělte se s námi v komentářích!!!

Ivuš

Share Button

Další podobné příspěvky