home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

Učte své děti jíst očima!

Tipy

Krásně naservírované jídlo je jako dokonale prostřený stůl v dokonale uklizeném domově. U nás doma se servíruje krásně. Máme to rádi. Jasně, občas i my máme párky (ale ty od Alana z www.mikrofarma.cz z masa farmářského) a s párky na talíři moc nevymyslíte, i když vlastně nějaké párkové kreace už jsem na internetu také viděla…

Dejte na nás a občas si s úpravou talíře pohrajte. Váš čas strávený v kuchyni ještě více zhodnotíte a vaše kulinářské dílo dostane ten správný punc a docenění, které si vy rozhodně zasloužíte.

Stejné jídlo můžete naservírovat jinak dospělým a jinak dětem. A věřte, že u nás pravidelně dcera dotává na talíři třeba medvědy, pejsky, kočky a další zvířata, jejichž maso nikdy neochutná, doufám. Má radost, občas je překvapená a spolehlivě ji to rozesměje. Za to mi ta minuta navíc stojí ;-)

img_8929

Dýňovo bramborová kaše s meat balls

Na masové kuličky:

  • 500 g hovězí roštěné
  • 300 g mrkve
  • 200 g pastiňáku
  • 1 stroužek česneku
  • 1 vejce
  • 3 lžíce másla
  • sůl, majoránka, mletý kmín, muškátový oříšek, skořice

Na kaši:

  • 3 větší brambory
  • 1/2 dýně hokaido
  • 100ml rýžové smetany (nebo jiné rostlinné)
  • 2 lžíce másla

img_8932

 

Postup:

Meat balls – kořenovou zeneninu rozsekáme v mixéru nebo nastrouháme. Já jsem si oblíbila používat „rest“ co zbyde po odsťavnění v odšťavňovači. Maso rozemeleme. Výhoda je, že vždy víte, jaké byla kvalita masa, jeho tučňost…. Mleté maso v obchodech už vůbec nekupuji.

Ze zeleniny vymačkáme přebytečnou šťávu. Přidáme vajíčko, nadrcený česnek, osolíme a přidáme majoránku, kmín, muškátový oříšek a skořici. Od každého koření množství, které by se vešlo na polovinu čajové lžičky. Vše důkladně promícháme a necháme chvíli odpočívat. Vytváříme kuličky, které pečeme v troubě, dokud nebudou zcela propečené. Peču je v horkovzdušné troubě, nejprve pod alobalem asi 15 min na 180 C* a poté bez alobalu ještě asi 10 minut. Tuto masovo-zeleninovou směs můžete použít i na sekanou.

Kaše – dýni hokaido upečte – využijte toho, že pečete kuličky (nebo sekanou) a dejte ji do trouby klidně do dolní části. Měkká je za 15 minut. Brambory uvařte ve slané vodě. Po uvaření vodu slijte, přidejte máslo, a zahřátou rostlinnou smetanu. Vše rozšlehejte nebo rozšťouchejte, podle toho, jak hladkou máte kaši rádi. Smetana by měla být vlažná, kaše pak nebude lepit.

No a zpět k servírování! Z kaše vytvoříte na dětském talíři téměř cokoliv. Proč ne třeba pejska s balónky? ;-) Pokud nemáte výtvarný talent a kreativitu, nechte se inspirovat na instagramu nebo pinterestu. Nápadů jsou tam miliony.

img_8938

Petra

Share Button

Další podobné příspěvky