home price-tag envelop calendar search cross lock menu

Sexymamas - matky s leskem

Sexymamas logo

Tipy

Zimní menu s vůní papriky, pečeného ovoce a čerstvé zeleniny

Tipy

V zimních měsících obvykle jíme méně zeleniny a ovoce. Jedním z důvodů je, že salát nás moc nezahřeje, další může být dvojnásobná cena, horší dostupnost a v neposlední řadě kvalita některých druhů. Přiznejme si, že zimní rajče má s tím letním a podzimním společný pouze tvar a název. Dneska bych vás chtěla přesvědčit, že na ovoce a zeleninu bahaté menu se dá sestavit i nyní. Jen je třeba zaměřit se na ty správné druhy.

Zeleninové tyčinky s dipem

  • 150 g mrkve
  • 150 g řapíkatého celeru
  • 100 ml bílého jogurtu
  • 5 lístků bazalky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 stroužek česneku

Očištěnou mrkev a celer nakrájíme na tyčinky. V sezóně určitě doplňte i hadovou okurkou.

Z lístků bazalky, olivového oleje a ořechů umixujte pesto. Jogurt smíchejte s rozdrceným česnekem. Pesto můžete spojit s česnekovým jogurtem nebo vytvořit dip dvou barev a chutí. Tento rychlý starter je i výbornou zdravou alternativou tyčinek a chipsů na jakoukoliv party.

 

Krůta na paprice s rýží

Klasika, která zasytí a připomene vám „slepici na paprice“ našich babiček. I tento recept se dá vytvořit tak, že půjde o lehce stravitelný a přitom energeticky zcela vyhovující pokrm. Stačí tučnou slepici nahradit krůtími prsy a mi sto knedlíků zvolit jako přílohu rýži.

  • 500 g krůtích prsou
  • 50 g sladké papriky
  • 100 g másla
  • 2 g soli
  • 10 g bezlepkové mouky
  • 200 g rýže
  • 3 hřebíčky
  • 200 ml rýžové smetany (můžete nahradit klasickou)

Krůtí prsa opečeme z obou stran na rozpuštěném másle, poté osolíme, posypeme paprikou a bezlepkovou moukou a ještě chvíli opékáme. Stačí velmi krátce, aby paprika nezhořkla. Zalijeme 300 ml vody a necháme dusit pod pokličkou asi 10 minut. Přidáme smetanu a necháme zredukovat do omáčkové hustoty. Ta je v každé rodině jiná.

Rýži orestujeme na dvou lžících rozpuštěného másla, přidáme hřebíček a vyříme podle typu rýže.

Pečený kompot

Pouze ovoce, nic víc, nic míň. Zvolte sezónní. V našem receptu jsou jablka, pomeranče a banány. Pečené ovoce chutná sladce a v kombinaci se sladkým kořením vám krásně provoní domov.

  • 2 větší sladká jablka
  • 1 banán
  • 2 pomeranče
  • badyán, skořice, hřebíček
  • 500 ml vody

Ovoce nakrájíme na kostky, přidáme 4 hřebíčky, badyán a kousek celé skořice a pečeme cca 30 min v troubě vyhřáté na 200 C. Kompot chutná výborně horký a vychlazený.

Dobrou chuť vám přeje Petra!

Share Button

Další podobné příspěvky